Nekaj dni slabšega vremena nas ni prestrašilo - kar osem udeležencev in trije turno kolesarski vodniki smo se zbrali v Tržiču. Po kratkem pozdravu in uvodnih napotkih smo se v zmernem tempu odpravili po cesti na Brezje in naprej proti Bistriški planini.

Seminar tehnike vožnje smo začeli s krajšo predstavitvijo delov kolesa in raznolikosti, ki je na voljo na trgu: od različnih načinov vzmetenja prek velikosti in debeline koles do pedal, menjalnikov in potopnih sedežnih opor. Pregledali in po potrebi popravili smo osnovne nastavitve koles udeležencev, nato pa smo se lotili tehnike vožnje z gorskim kolesom.

Vodniki smo teoretično predstavili in v praksi demonstrirali osnovne prvine, ki so jih udeleženci nato utrjevali z veliko praktičnimi vajami. Tako smo "obdelali": 

Vajam je sledil odmor s krajšim predavanjem o etiki gorskega kolesarja - pravilnem obnašanju na poteh ter spoštovanju narave in drugih uporabnikov poti. Spoznali smo tudi, kaj sodi v nahrbtnik turnega kolesarja.

Turo smo zaključili s spustom v Tržič. Na mestoma vlažni podlagi smo takoj lahko preizkusili, kaj smo se naučili, na nekaj postankih pa smo spoznali še par podrobnosti o izbiri linije ter pravilni vožnji čez naravne stopnice ("drope"), skale, korenine in druge ovire.

Ker je bistvo turnega kolesarjenja uživanje v naravi in družbi, ne pa dirkanje, je šlo navzdol po pameti - po potrebi tudi peš čez kakšen zahtevnejši odsek.  Prav vsi smo se zadovoljni in nasmejani varno pripeljali nazaj na izhodišče in turo zaključili z debato ob obvezni pijači.

Na turi smo bili (po abecednem redu): Ana, Borut, Boštjan, Lea, Nataša, Uroš A., Uroš R., Vid ter vodniki Andrej, Jana in Roland.